Сайт Херсонської міської ради




Профілактика гострих кишкових інфекцій та отруєнь

Увага! Відкрито в новому вікні. PDFДрукуватиЕлектронна адреса

Із настанням теплої пори   частішають випадки захворювання гострими кишковими інфекціями серед населення  та отруєння харчовими  продуктами.

Епідемічна ситуація із захворюваності на гострі кишкові інфекції  у м. Херсоні оцінюється як нестійка,  що пов’язано з ростом захворюваності порівняно з аналогічним періодом минулого року на 8% ( показник на 100 тис. населення складає 175,2), у т.ч.  серед дітей до 17 років -  на 6,5% ( показник на 100 тис.дитячого  населення складає 777,5 проти 729,9 у минулому році).

До гострих кишкових інфекцій  відносяться: черевні тифи, сальмонельози, дизентерія, гастроентероколіти, холера, вірусний гепатит А.

Серед населення нашого міста реєструється переважно  захворюваність на гастроентероколіти,   дизентерію,сальмонельоз .

За даними епідеміологічного   аналізу  основними  чинниками передачі кишкових інфекцій є неякісно промиті овочі, зелень, фрукти, ягоди й молочна продукція, що  купуються населенням на ринках, у т.ч. стихійних, у приватних осіб, зберігаються без  належних температурних умов та вживаються без необхідної термічної обробки  або  з  порушенням технологій приготування їжі.

При  сальмонельозі провідними факторами передачі є сирі або недостатньо термічно оброблені  яйця, м'ясо птиці, приготовлене з порушенням гігієнічних вимог.

Захворювання на кишкові інфекції викликають збудники, які попадають в організм головним чином через рот з недоброякісними харчовими продуктами, водою або контактно-побутовим шляхом через брудні руки.

З метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь рекомендовано:

- не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з простроченими термінами споживання;

- не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;

- не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини;

- не готувати страви із запасом; приготовлені страви бажано вживати відразу, зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин;

- при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми - обдати окропом;

- не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо);

- перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом; обов'язково мити руки після відвідування туалетів і привчайти  до цього дітей;

- ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та  фрукти;

- для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами;

-   не  брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).

У разі виявлення перших ознак кишкового захворювання (нудота, блювота, діарея, різкі болі в області живота, загальна слабкість, підвищення температури тіла )необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.   Самолікування небезпечне для здоров'я!

 

Управління охорони  здоров’я   міської  ради